Strona główna › Atlas ptaków › Raniuszek
Raniuszek
Pozostałe

Raniuszek

Aegithalos caudatus

Drobny ptak z bardzo długim ogonem, zwykle poruszający się w stadkach.

Grupa
Pozostałe
Najczęściej obserwowany
Cały rok
Zimowanie
Zimuje w kraju; rzadko jest regularnym gościem karmnika.
Karmnik
Zwykle nie potrzebuje karmnika.

W skrócie

Gęste krzewy i zadrzewienia pomagają gatunkowi przez zimę.

Dieta

Drobne owady i pajęczaki.

Zimowanie

Zimuje w kraju; rzadko jest regularnym gościem karmnika.

Dokarmianie: Naturalne siedlisko przede wszystkim

Priorytetem jest naturalne siedlisko; nie wymuszaj karmnika ziarnem.

Gdzie go obserwować

Gęste krzewy i zadrzewienia pomagają gatunkowi przez zimę.

Bezpieczne pokarmy

  • •drobne owady

Czego unikać

  • •duże nasiona
  • •tłuste resztki

Karmnik i warunki

Zwykle nie potrzebuje karmnika.

Źródła i dalsza lektura

Opis ma charakter edukacyjny. Zawsze obserwuj warunki lokalne i nie zastępuj interwencji ochrony przyrody zakupem karmy.

Poradniki o gatunku: Raniuszek

Przejdź do poradnika

Powiązane karmy dla: Raniuszek

Przejdź do sklepu
Dla tego gatunku nie proponujemy automatycznie karmy. Zapoznaj się z zaleceniami powyżej i wspieraj przede wszystkim naturalne siedlisko.